NO*Raggedly Yours

Ragdolls

Informasjon til norske kjøpere

Det er masse å tenke på når man skal gå til innkjøp av et lite loddent familiemedlem.

Derfor ønsker vi at våre kjøpere tenker nøye gjennom hvilket ansvar man påtar seg før man går til innkjøp av en pus, spesielt hvis man aldri har hatt katt før.


Under står noen punkter er viktige å sjekke ut før man bestemmer seg for å kjøpe en pus.

Slik kan man unngå triste situasjoner både for familien og selvsagt for lillepus.


___________________


Har noen i familien allergi?

I familier med små barn som kanskje aldri har vært i veldig mye kontakt med dyr tidligere er det veldig viktig at man sjekker dette nøye før man går til innkjøp av en katt. Man kan gjerne komme på uforpliktende besøk hos oss etter avtale for å se hvorvidt noen familiemedlemmer reagerer på våre Ragdoller. Dette vil kunne spare dere for en mulig tragisk situasjon hvis det skulle vise seg at noen i familien er allergiske etter at pus har flyttet hjem til dere og at dere da må skille dere av med en veldig etterlengtet pus. Det er også i kattens beste interesse å unngå å bli flyttet frem og tilbake i den alderen som den er leveringsklar da dette kan forårsake stress og senke immunforsvaret til pus.

Våre voksne puser er veldig kosete og elsker å leke og setter pris på litt ekstra oppmerksomhet ved besøk. :)

Vi forventer at kattungekjøpere som henvender seg til oss har avklart allergistatus i sin familie først.


Har dere tid til nytt familiemedlem i de neste 10-15 årene? 

Kattunger er unektelig søte og bedårende!

Men de forblir jo ikke kattunger veldig lenge, de vokser utrolig fort.

Vi ønsker at kattunger fra vårt oppdrett skal få komme til et hjem hvor de forblir et familiemedlem for resten av livet uansett alder og at de blir like godt tatt vare på som kattunge, voksen katt og gammel katt. Tenk gjennom hvordan dere skal gjøre det mht ferier, skal pus bli med? Da vil det kreve at den tilvennes til bilkjøring fra ung alder og kanskje til å gå i sele. Skal noen andre passe pus mens dere er på ferie? Vil de alltid være tilgjengelig til å kunne passe pus og vet de hva pus trenger og kjenner de pus?

Dyrebeskyttelsen opplever ofte en økt pågang ved ferietider av forlatte puser hvor eiere ikke har tenkt godt nok gjennom dette på forhånd.


Hvordan er familiesituasjonen deres? Jobber dere lange dager? Det kan sikkert gå bra når pus er eldre, men som liten kattunge trenger pus selskap gjennom dagen og bør høyst forlates 3-4 timer ad gangen. Dette for sikkerhet, kattunger kan rote seg opp i rare situasjoner! :)

Katter fra vårt oppdrett vokser opp som del av familien i stua og er vant til at det alltid er noen 2-beinte i nærheten samt andre katter. Ragdollen er en veldig sosial rase og pus vil muligens mistrives hvis den blir forlatt i lengre perioder, så hvis man har en jobb som krever at man jobber lengre dager bør man vurdere å skaffe en kompis til pus etter hvert. Vi kan være behjelpelig med å sette dere i kontakt med andre oppdrettere når den tid kommer hvis dere da ikke vil kjøpe pus nr. 2 hos oss til redusert pris

(vi gir rabatt til kjøpere som kjøper katt nr. 2 hos oss) :)


Har dere råd til å alltid gi katten det den trenger?

Hos oss får våre katter kun kvalitetsfor samt ferskt kjøtt.

Av tørrfor bruker vi Royal Canin mother and babycat fra 4 ukers alder, og Royal Canin Kitten fra ca. 8 uker frem til avreise til nytt hjem.


For våre voksne katter bruker vi Orijen Cat og Kitten Chicken og kattunger som vi beholder videre selv i vårt oppdrett blir tilvent dette foret gradvis fra 16 ukers alder.


Av våtfor bruker vi Royal Canin Kitten Instinctive frem til 8 ukers alder, deretter får kattungene kokt kyllingfilet, Applaws chicken breast, (frosset og opptint) rå svinefilet, samt (frosset og opptint) rå kjøttdeig uten salt eller vann.

Vi forventer at våre kjøpere holder samme eller tilsvarende kvalitet på for som en pus fra vårt oppdrett vil få i nytt hjem. Dette er spesielt viktig i kattunge alder da mage og tarm system er mer sårbart for endringer i kosthold.


Vi dna tester alle våre katter som skal brukes i avl for arvelige sykdommer som berører Ragdoll rasen. Vi utfører også jevnlige hjertescanninger for hjertesykdommer som HCM.

Likevel har man ingen garanti for at det ikke kan oppstå sykdommer i fremtiden eller en akutt nødsituasjon eller ulykke - levende vesener kommer aldri med garanti for dette. Det er derfor viktig å vurdere en god forsikring på pus slik at det aldri skal stå på lommeboken når pus kanskje trenger øyeblikkelig hjelp. Vi setter et minstekrav i vår salgskontrakt at pus skal alltid følges opp med anbefalte årlige vaksiner. Man bør også vurdere å gi ormekurer ett par gang i året hvis man gir mye rått kjøtt til pus da man aldri har garanti for at ubehandlet kjøtt er helt rent.


Fyll til kattens toalett må man også kjøpe. Man kan velge fra vanlig sand, klumpesand, trepellets eller perler. Det fins utrolig mange merker ute på markedet, alle fra 40 kr på Rema til de over 200 kr og opp for 10 kg. Det vi har erfart at kvaliteten på sanden varierer utrolig masse. Man må prøve seg frem til hva man liker personlig, men uansett hvilket merke man velger så vil man ha en kostnad på dette. Man renser kassen 1-2 ganger om dagen etter hvor mange katter og toaletter man har, så dette er en forbruksvare for alle katteeiere. Man kan også bestille dette over nettet eller handle i Sverige, da kan det bli billigere.

Hos oss bruker vi kun Everclean klumpesand som vi foretrekker.


Vi selger våre katter primært som innekatter. Dette har med rasens temperament å gjøre. De er utrolige sosiale og nysgjerrige katter og det er ikke alltid at de skjønner hva fare da de samtidig er litt naive. Men det er jo dette som gjør de til ypperlige familiekatter! :)

Det å ha en lykkelig innekatt krever litt utstyr, det er ikke bare den fysiske helsen som skal opprettholdes, men også den mentale.

Man må vurdere å kjøpe inn litt utstyr til pus, spesielt hvis den skal være alene-katt i en periode. Utstyr trenger ikke å være kostbart; en bordtennisball som slippes i et tomt badekar kan være ellevill glede for en pus som kjeder seg! :) Men i hoved sak bør man kjøpe inn en eller annen form for klorestativ for kvessing av klør, legge til rette for en egen, privat plass for katten, noen viftepinner og kanskje noen baller eller lekemus (alle våre raggiser elsker å bære rundt på disse). :)


Under ser dere en huskeliste som kan være grei å ha ved innkjøp av et nytt familiemedlem:


 • Transportbur (husk! Ikke kjøp for lite, pus vil vokse)
 • Toalett (dess hardere plast, dess bedre. Tåler vask og graving i sanden bedre).
 • Matskåler (anbefaler i keramikk eller stål da plastskåler har porer og kan avgi lukt som katten ikke liker)
 • Tørrfor og våtfor
 • Klorestativ
 • Noen leker
 • Børste eller kam for lett stell av pels


Er huset ditt sikkert for ankomst av en kattunge?

Kattunger er utrolig nysgjerrige og kan komme seg oppi utrolige situasjoner. Det er mange ting å tenke på som kan utgjøre en fare for lillepus og det er viktig at man sjekker huset sitt i fokant av dette nettopp med tanke på sikkerhet.

Mange kattunger elsker f.eks å tygge på ledninger som ligger og slenger. Mobil ladere som står i støpselet er en stor grunn til kattungedød hvor pus tygger seg gjennom gummi og får kraftig støt eller svelger deler av ledningen som blokkerer tarmer etc.

Noen vanlige potteplanter er veldig giftige for katter, har du disse bør du sjekke om plantene er giftige for katter. En liten pus er veldig nysgjerrig og nærmer seg tiden for tannfelling ved flyttetidspunktet og klør ekstra i tennene. De vil derfor prøve å tygge på mye rart.


 • Kan pus klare å komme seg under kjøleskapet, dusjkabinettet, vaskemaskinen eller lignenede og klare å sette seg fast på noe vis?
 • Bor dere i blokk med vinduer som ikke har barnesikring eller som kan åpnes slik at en liten pusekropp kan klare å presse seg gjennom den åpne sprekken? Har dere en vane for å smelle utgangsdøren igjen? Da kan pus lett bli klemt i mellom!
 • Har dere veranda hvor pus kan komme seg ut på? Kanskje dere bør vurdere å anskaffe en kattenetting slik at pus kan gå ut og få litt frisk luft?
 • Har dere en komfyr som pus lett kan hoppe opp på og brenne potene på en varm plate etter at matlagning er ferdig? Et enkelt tips er å sette en kasserolle med kaldt vann oppå komfyren slik at man slik kan begerense muligheten for at dette skal skje.


 • Lar dere døren til vaskemaskinen eller tørketrommel stå åpen etter bruk? Da kan pus finne på å hoppe inn og så sovne...


Det er mange ting å tenke på og det er viktig at man ser med litt nye øyne på hjemmet med sikkerhet i tankene, lag gode og sikre vaner.For å lære mer om kattehold:


 • Gjeldende regelverk for hold av kjæledyr hos Mattilsynet - se lenke her 
 • Regelverk hos Norske Rasekatters Riksforening (NRR) - se lenke her
 • Faktaark fra Dyrebeskyttelsen "Ny katt i familien" - se lenke her
 • Bøker om katter, helse, stell m.m - se lenke her
 • En kjempegod bok om kattens adferd og velferd av Professor i etologi; Braastad - se lenke her


Ellers fins det mange gode bøker om ragdoll som rase, ta kontakt hvis dette er særskilt av interesse, så kan jeg anbefale noen. :)Ta ellers kontakt med oss hvis dere skulle ha spørsmål.


Lykke til! :)

Copyright 2020 © All Rights Reserved NO*Raggedly Yours